„Am cerut o stea, voi ne-ați oferit o galaxie”- BTS preia controlul stadionului Wembley

Concertele BTS de pe stadionul Wembley au marcat un moment important în ascensiunea globală a trupei. Distrus complet și reconstruit la începutul anilor 2000, noul stadion Wembley a fost dezvăluit publicului în 2007 și a fost locul unde s-au desfășurat numeroase evenimente sportive și muzicale. BTS sunt primii cantăreți din Coreea de Sud care au urcat pe scena stadionului, oferind un show pentru aproape 120.000 de fani în cele două zile. Pentru a vă oferi o idee despre semnificația acestor spectacole, BTS a ținut o conferință de presă înaintea primului concert la care au participat jurnaliști din întreaga lume. Pe parcursul acesteia, formația a vorbit despre semnificația simbolică și istorică pe care o are show-ul susținut pe Wembley, subliniind faptul că aceste două nopți reprezintă îndeplinirea viselor din copilărie. Stadionul Wembley a reprezentat punctul culminant al succesului care a caracterizat evoluția trupei BTS de la un grup de începători din Coreea de Sud, care se luptau să se facă auziți, la unul dintre cele mai populare grupuri contemporane, a cărui muzică reușește să parcurgă distanța dintre Est și Vest fără a-și pierde rădăcinile coreene.

Deși lista melodiilor a fost similară cu cea a concertelor lor anterioare din Londra, la O2 în 2018, adăugarea noilor melodii de pe “Map of the Soul: Persona” și un amestec de cateva melodii mai vechi, s-au simțit diferit. Spectacolul a început cu Dionysus, un poem pentru zeul grec al extazului și exceselor, în care scena a fost luminată de foc și decorată cu pantere argintii gigantice, creând o atmosferă de sărbătoare care a continuat pe tot parcursul nopții. Aceasta a fost urmată de melodia “Not Today”, la fel de solicitantă fizic, mai apoi urmand ca grupul să liniștească puțin atmosfera cu momentul de auto-introducere. După această parte, trupa a cantat “Wings”: o piesă mai veche dedicată fanilor trupei, ARMY. În ciuda unei liste de 23 de melodii, printre care s-au numărat cele șapte piese solo din seria “Love Yourself”, au existat puține probleme cu energia și dinamismul reprezentațiilor grupului. Reprezentația scenică a solo-urilor a fost extinsă pentru a umple interiorul stadionului Wembley. VCR-urile, care au fost redate pe ecrane mari pe ambele părți ale scenei, au oferit o distragere vizuală în timpul pauzelor (relativ scurte) dintre numere, precum și captarea atenției fanilor prin referințe la Universul BTS (BU), încurajându-i pe aceștia să descifreze indiciile referitoare la conținutul și tema următorului album din seria“Map of the Soul”.

Credit: Big Hit Entertainment

A fost o seară plină de momente memorabile: Jungkook care a zburat deasupra scenei, cântând Euphoria: un moment dulce-amar atât pentru interpret, cât și pentru fani, datorită faptului că în timpul concertelor de pe O2, Jungkook a fost rănit la picior și nu a putut dansa alături de restul trupei. Toate solo-urile au fost amplificate: Trivia lui J-Hope “Just Dance” a fost îmbunătătită atat în ceea ce priveste dansatorii, dar si în ceea ce priveste spatiile mobile și înalte pe care și-a desfășurat numărul, în timp ce “Trivia: Love” a lui RM a folosit tehnologia holografică pentru a etala vizual inimile, ca simbol al cântecului. “Epiphany” s-a făcut și ea remarcată. Pană în acel moment nopatea s-a așternut peste stadion, iar acesta fost scăldat în lumină albastră. Fundalul pe care era proiectată ploaia oferea un cadru perfect vocii lui Jin. Cand direcția curgerii picăturilor a fost schimbată, acest moment a imitat efectele videoclipului muzical care însoțea piesa atunci când a fost lansată. Un lucru care este întotdeauna clar despre BTS ,și a fost evident și aici, este profesionalismul lor. Acest lucru a fost demonstrat în timpul melodiei lui Jimin, “Serendipity”, cand balonul de plastic în care se afla artistul la începutul cântecului, nu a reușit să se decomprime la timp necesitând ajutor din partea staff-ului. Jimin însă nu a ratat vreo notă în timp ce aceste lucruri se desfășurau.

Acesta a fost un concert spectaculos, mai ales când s-a întunecat, iar ARMY bombs s-au aprins, fiind în sincron cu beat-urile de la  “Outro: Tear”, “Mic Drop” și “So What”, înainte de momentul pentru “ARMY TIME” , “Make it Right” și “Mikrokosmos”, ultimele două melodii ale nopții. În timp ce BTS păreau ușor emoționați la începutul concertului – nu este surprinzător având în vedere enormitatea acestei ocazii și faptul că ei sunt catalogați drept reprezentanții Coreei de Sud în Occident – s-au destins rapid la aplauzele fanilor. În timpul “ment” (momentul în care, spre sfârșitul concertului, aceștia se adresează direct audienței), sinceritatea lor s-a simțit, în ciuda unei traduceri în engleză nu chiar perfecte, așa cum a făcut și dragostea lor pentru ARMY. Fandomul lor este remarcat pentru diversitatea sa, care a fost bine reprezentată în acea seară, cu oameni de toate varstele, mulți de peste 20 de ani și o parte din audiență bărbați.

Credit: View of the Arts (Dr. Colette Balmain)

Experiența generală a  concertului BTS pe stadionul Wembley nu poate fi exprimată de o examinare obișnuită a concertelor. În schimb, trebuie înțeleasă ca fiind o experiență multi-senzorială (VAKT), multi-media, care împinge limitele unui concert. În viitor, este posibil să ne imaginăm un parc tematic care va reproduce experiența senzorială a unui concert BTS, dar nu va putea reproduce dragostea dintre BTS și ARMY, ceva ce trebuie să fie văzut pentru a putea fi înțeles.

Raiting:

Scris de Dr. Colette Balmain

BTS at Wembley- Photos by Mickey Ralph

*Views of the Arts ar dori să-i mulțumească lui Mickey Ralph pentru acordul de a-i folosi pozele în acest articol.

SURSA


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s